Nincs aktuális esemény.
Projektadatok PDF Nyomtatás E-mail

A projekt neve:
Szimuláció és optimalizáció – Célzott numerikus matematikai alapkutatás komplex fizikai folyamatokra és termelési rendszerekre a Széchenyi István Egyetemen nemzetközi kutatói team kialakításával

A projekt kódja:
TÁMOP-4.2.2-08/1-2008-0021

A projekt időtartama:
2009. szeptember 1. - 2011. augusztus 30.

Kedvezményezett:
Széchenyi István Egyetem
9026 Győr, Egyetem tér 1.

Közreműködő szervezet:
OKM Támogatáskezelő Igazgatóság
1055 Budapest, Bihari J. u. 5.

Irányító hatóság:
Humán Erőforrás Programok Irányító Hatósága

Nemzeti Fejlesztési Ügynökség
1077 Budapest, Wesselényi u. 20-22.

Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott támogatás összege:
291.939.640.- Ft

A projekt teljes költsége:
343.458.400.- Ft

 
A projekt célja PDF Nyomtatás E-mail

A Széchenyi István Egyetem jelen projektjének célja egy kutatói team felállítása, működtetése és fenntartása a numerikus matematika innovációt célzó területein. Ez a nemzetközi kutatócsoport a szimuláció és optimalizáció területét érintő alapkutatásokat végez, publikálja az elért eredményeket és bevezeti azokat az egyetemi oktatásba.

A projekttevékenység fontos eleme a szakmai kapcsolatépítés, végső soron egy nemzetközi kutatási hálózat kialakítása, egyszerre népszerűsítve és gazdagítva ilyen módon a SZE-Győr tudományos tevékenységét.

A fejlesztés elemei:
- multi- és transzdiszciplináris kutatói team kialakítása
- nemzetközi kutatási kapcsolatok erősítése
- alapkutatások végzése, eredmények publikálása
- fiatal kutatók, predoktorok képzése
- innovációk megalapozása
- a kutatói team fenntartása az elért eredményekre alapozott kutatás-fejlesztési és innovációs (K+F+I) projektekkel

 
A projekttevékenység bemutatása PDF Nyomtatás E-mail

A gyártásfejlesztés egyik fontos eszköze a számítógépes szimuláció, ám az ipari alkalmazásnak gyakran gátat szab a megoldandó problémák összetettsége. A valódi életben előforduló, komplex feladatok szimulációja olyan bonyolult számítási folyamatot feltételez, amely időigényessége miatt nem illeszthető be a termék előállításának ütemtervébe. Ráadásul egyre több olyan fejlesztési kihívás jelentkezik, amelyekkel a jelenleg forgalomban lévő szimulációs szoftverek nem képesek megbirkózni.

Ebben a projektben éppen ezért olyan alapkutatásokat kívánunk elvégezni, amelyek gyors szimulációk létrehozására irányulnak. Ezek alkalmazása nagymértékben lerövidíti a számítási időt, egyben képesek a ma elérhető programokkal meg nem oldható feladatok ellátására. Ehhez egyrészt alkalmas matematikai eljárásokat kell kifejleszteni, másrészt meg kell teremteni a korszerű, gyors hardveren való futtatás lehetőségét.

A szimulációs számítások minél gyorsabb elvégzését az is indokolja, hogy ezáltal egységnyi idő alatt több lehetőség kipróbálása valósulhat meg, azaz pontosabb matematikai optimalizáló algoritmusok alkalmazása válik lehetővé.

A Széchenyi István Egyetemen korábban végzett kutatások közül példaként említhető az a feladat, amelynek során egy dízelmotor szívócsatornájának optimális alakját kellett meghatározni olyan formában, hogy a szívócsatorna elférjen a rendelkezésre álló helyen, s ezzel együtt a lehető legtöbb friss levegőt tudja egységnyi idő alatt a motorba juttatni. Kereskedelmi szoftverrel egy munkanap alatt nagyjából száz alakot lehetett megvizsgálni, gyors szimulációval viszont ennek húszszorosára emelkedhet a próbák száma – jelentősebb hardverköltség nélkül, akár általános célú grafikus kártyán futtatva az optimalizálást is. Ezen eljárások ipari szintű alkalmazásának kidolgozása a jelen alapkutatási tevékenységre épülő újabb projektek feladata lesz.

 
Projektszervezet PDF Nyomtatás E-mail
Image
Dr. Terlaky Tamás
kutatásvezető
Image
Dr. Horváth Zoltán
kutatási programigazgató
96/613-647
Image
Varga Rozália
projektmenedzser
96/613-707
Image
Marek Mária
projektasszisztens
96/503-464


Kérdéseivel, észrevételeivel forduljon hozzánk bizalommal!