Nincs aktuális esemény.
Autó a szélcsatornában: többszáz milliós kutatási programot indított a SZE PDF Nyomtatás E-mail

Mi a közös a pelenka- és az autógyártásban? Például az, hogy mindkettő tervezésében és hatékony működtetésében alapvető szerepet játszik a szimuláció és optimalizáció. A laikusoknak elsőre nem sokat mondó fogalmak most a győri Széchenyi István Egyetem több száz milliós összköltségvetésű kutatási programjának középpontjában állnak.

A múlt hét második felében indult el az a nemzetközi kutatási projekt, amelyhez a jelentős fejlődési pályán lévő győri egyetem 292 millió forint támogatást nyert az Új Magyarország Fejlesztési Terv TÁMOP konstrukciójának keretében. A Szimuláció és optimalizáció főcímmel futó program célja egy nemzetközi kutatói csoport felállítása, amelynek tagjai a matematika és a számítástudomány innovációt célzó területein végeznek alapkutatásokat. Ez a tevékenység a gyakorlatban felmerült, ám a jelenlegi eszközökkel nem megoldható problémákra ad nemzetközi szintű válaszokat, amelyek biztos alapokat jelentenek majd a későbbi alkalmazott kutatások és fejlesztések számára.

Horváth Zoltán, az egyetem matematika tanszékének vezetője, a projekt kutatási igazgatója elmondta, többek között olyan témákban végeznek kutatásokat, és kínálnak megoldási lehetőségeket a csoport tagjai, mint a külső autótükör zajosságának vizsgálata. Az ehhez a feladathoz kapcsolódó méréseknek nagy a szimulációs igénye, ehhez a vizsgálathoz például egy szélcsatornában helyezik el az autót.

A kutatási team sokszínűségéről már a kutatásvezető, az Amerikában oktató Terlaky Tamás beszélt , aki rámutatott, a most elinduló programnak nemcsak a tudományos életben, hanem a hétköznapokban is jelentős szerepe van, hiszen ugyanazokat a matematikai módszereket használják például az atommag, a pelenka vagy az autók tervezésénél. A nemzetközi kutatókról szólva elmondta, Ausztria, Magyarország, Törökország, Belgium, Németország, az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok legjobb kutatói működnek együtt a programban. A Pennsylvania államból internetes telefonon bejelentkező professzor szólt arról is, doktoranduszok és PhD. diákok is részt vesznek a programban, sőt teljes munkaidőben ezen dolgoznak.

(Győri Nap, online napilap, 2010. március 1.)