Nincs aktuális esemény.
Világhírű informatikusok találkozója PDF Nyomtatás E-mail

A TÁMOP 4.2.2. konstrukcióban megvalósuló egyetemfejlesztési projekt keretén belül Parallel and Accelerated Computing (Párhuzamos és gyorsított számítások) címmel 2010. szeptember 29. és október 1. között nemzetközi tudományos konferenciát rendeznek a Széchenyi István Egyetemen.


A szakmai rendezvényen az úgynevezett párhuzamos számítások témakörében tartanak előadást legújabb kutatási eredményeikről többek között az USA-ból, Szaúd-Arábiából, Lengyelországból, Ausztriából érkezõ informatikai és számítástudományi kutatók, akik szakterületükön belül a világ élvonalába tartoznak – sok jelentős kutatásban, illetve multinacionális vállalatoknál új termékek tervezése során használják eredményeiket.

A téma a számítógépek világával kapcsolatos: az informatikai iparág folyamatos fejlődésének köszönhetően ma már szinte minden új számítógép többmagos processzorral rendelkezik, a speciális hardverek ráadásul sok ilyen többmagos processzort is tartalmaznak. A Széchenyi-egyetemen is alkalmaznak ilyen szuperszámítógépeket, a tavaly átadott után a napokban telepítettek két új IBM gépet.

A konferencián tárgyalt módszerekkel válik lehetõvé ezen számítási egységek kihasználása. Az elhangzó előadások között találkozhatunk majd olyan témákkal, amelyek az időjárás-előrejelzés, vagy a szélcsatorna-modellezés terén mutatnak be eddig még nem alkalmazott, új algoritmusokat. Az új kutatásoknak köszönhető az időjárás mind hoszszabb távra való egyre pontosabb elõrejelzése is.

Dr. Horváth Zoltán tanszékvezető, a konferencia szervezője elmondta, bár korábban is volt rá példa, hogy egy-egy neves külföldi kutató érkezett a győri egyetemre, igazi kuriózumnak számít, hogy egyszerre olyan nagy számban legyenek jelen, ahogy ez majd szeptember végén fog történni.

(Győri Hét, 2010. szeptember 1.)