Nincs aktuális esemény.
2010. márciusi hírek PDF Nyomtatás E-mail

A Széchenyi István Egyetem 2009-2011 között zajló megújulási programjának részeként egy matematikai alapkutatási projektet valósít meg az intézmény 2009. szeptember 1. és 2011. augusztus 30. között. A fejlesztést az Új Magyarország Fejlesztési Terv Társadalmi Megújulás Operatív Programja keretében az Európai Unió és a Magyar Állam 292 millió forinttal támogatja. A felsőoktatási intézmény által biztosított önerővel kiegészülve 343 milliós összköltségvetésű „Szimuláció és optimalizáció” projekt célja egy nemzetközi kutatói csoport felállítása, amelynek tagjai – egyetemünk munkatársai és a világ élvonalába tartozó, külföldön tevékenykedő szakemberek – a matematika és a számítástudomány innovációt célzó területein végeznek alapkutatásokat.

A SZE-Győr Matematika és Számítástudományi Tanszéke által irányított tevékenység a gyakorlatban felmerült, ám a jelenlegi eszközökkel nem megoldható problémákra ad nemzetközi szintű válaszokat, amelyek biztos alapot jelentenek majd a későbbi alkalmazott kutatások és fejlesztések számára.

A nemzetközi kutatócsoport az elvégzett alapkutatások eredményeit publikálja, majd az elért eredmények az egyetemi képzési anyag részévé válnak. A projekttevékenység fontos eleme a szakmai kapcsolatépítés, végső soron egy nemzetközi kutatási hálózat kialakítása, egyszerre népszerűsítve és gazdagítva ilyen módon a SZE-Győr tudományos tevékenységét.

A projekt hivatalos nyitórendezvényére 2010. február 25-én, csütörtökön került sor az egyetemi kampuszon. Dr. Szekeres Tamás rektor köszöntője után a délelőtti plenáris ülés során dr. Horváth Zoltán kutatási igazgató ismertette a projekt fejlesztési elemeit, majd dr. Terlaky Tamás kutatásvezető Amerikából, internetes kapcsolat segítségével szólt a résztvevőkhöz, bemutatva a projekttevékenység jelentőségét. Délután tudományos workshop keretében folytatódott a szakmai munka az „Időfüggő áramlási folyamatok matematikai algoritmusainak gyors szimulációja” témakörben.