Nincs aktuális esemény.
2010. szeptemberi hírek PDF Nyomtatás E-mail

A győri Széchenyi István Egyetemen 2010. szeptember 29. és október 1. között nemzetközi számítástudományi konferencia kerül megrendezésre „PaRAcC” címmel (Parallel and Accelerated Computing – Párhuzamos és gyorsított számítások), amelyre ezúton tisztelettel meghívjuk Önt.

A konferencián az úgynevezett párhuzamos számítások témakörében tartanak előadást legújabb kutatási eredményeikről az Egyesült Államokból, Szaúd-Arábiából, Lengyelországból, Ausztriából érkező informatikai és számítástudományi kutatók, akik szakterületükön a világ élvonalába tartoznak – eredményeiket sok jelentős kutatásban, illetve multinacionális vállalatoknál új termékek tervezése során használják.

A téma a számítógépekkel kapcsolatos: az informatikai iparág folyamatos fejlődésének köszönhetően ma már szinte minden új számítógép többmagos processzorral rendelkezik, a speciális hardverek ráadásul sok ilyen többmagos processzort is tartalmaznak. A Széchenyi-egyetemen is alkalmaznak ilyen szuperszámítógépeket; a tavaly átadott eszköz használatba vételét követően után a napokban telepítettek két új IBM gépet.

A konferencián tárgyalt módszerekkel válik lehetővé ezen számítási egységek minél hatékonyabb kihasználása. Az elhangzó előadások között – amelyek a többmagos processzorok kérdésköre mellett a napjainkban igen népszerű GPU-programozás területét is kiemelten érintik – találkozhatunk majd olyan témákkal, amelyek az időjárás-előrejelzés, vagy a szélcsatorna-modellezés terén mutatnak be eddig még nem alkalmazott, új algoritmusokat. Előadást tart többek között Bihari L. Barna, egy kaliforniai kutatóintézet munkatársa, Szolgay Péter, a SZTAKI tudományos tanácsadója és Dinesh Kausik, a szaúd-arábiai Kaust-egyetem kutatója, a HPC csoport vezetője.

A két előadói napot követően október 1-jén, pénteken a Chicago-ból érkező Matthew Knepley tart betanítással egybekötött tréninget, amelynek célja a PETSc nevű, párhuzamos számításokhoz kifejlesztett szoftvercsomag alkalmazásának elsajátítása.

Bővebb információ és jelentkezési űrlap a program angol nyelvű honlapján, a http://paracc.tamop422.sze.hu címen érhető el.