Nincs aktuális esemény.
2010. októberi hírek PDF Nyomtatás E-mail

TARTALOM:

1. Sikeres volt a szeptember végi nemzetközi konferencia
2. Új szuperszámítógépek a győri egyetemen
3. Kutatási együttműködés a szaúd-arábiai KAUST egyetemmel
4. Nemzetközi optimalizálási konferencia decemberben

1. Sikeres volt a szeptember végi nemzetközi konferencia

2010. szeptember 29. és október 1. között Parallel and Accelerated Computing (ParAcC) címmel nemzetközi számítástudományi konferenciának adott otthont a Széchenyi István Egyetem. A „Szimuláció és optimalizáció” projekt keretében tartott szakmai találkozón 11 külföldi és 11 magyar előadó kutatási eredményeivel ismerkedhettek meg a résztvevők a párhuzamos és gyorsított számítások témakörében. A program sikerét jelzi, hogy a világ élvonalába tartozó kutatók többsége szívesen visszatérne később is Győrbe, hogy folytatódhasson a megkezdett eszmecsere és kutatói együttműködés. A szervezők ezért úgy döntöttek, hogy a TÁMOP 4.2.2 konstrukcióban megvalósuló projekt záró konferenciájának egyik részprogramjaként 2011-ben is megrendezik a ParAcC-ot. A részletekről később várható tájékoztatás.

2. Új szuperszámítógépek a győri egyetemen


A már korábban beszerzett HP szuperszámítógép után immár két különböző architektúrájú IBM hardver is a SZE-Győr kutatási tevékenységét segíti. A TIOP 1.3.1 konstrukciójú infrastruktúra-fejlesztési projekt keretében beszerzett, ám kiemelten a TÁMOP 4.2.2 nemzetközi matematikai alapkutatási projekt során alkalmazott eszközök egyike SMP rendszerű, itt 64 processzor közösen használ 1 Terabyte memóriát. A másik, Cluster architektúrájú gépben már 240 processzor található, magonként 4 Gigabyte saját memóriával, ami végeredményben újabb közel 1 Terabyte-ot jelent. Ezeken a szuperszámítógépeken a korábban 3-4 napot igénybe vevő, bonyolult számítások pár óra alatt lefuttathatók. Hamarosan lehetőség nyílik rá, hogy ezek a nagy számítási kapacitású gépek külső partnerek számítási feladatait is fogadni tudják, sokszorosára emelve a mérnökirodai munkák vagy a gyártásprogramozó szakemberek munkájának hatékonyságát.

3. Kutatási együttműködés a szaúd-arábiai KAUST egyetemmel

A szaúd-arábiai King Abdullah University of Science and Technology (KAUST) vezetésével kutatói együttműködés kezdődött a közelmúltban, amelyben a Széchenyi-egyetemen túl a University of Massachusetts, a Dartmouth College és a Holland Matematikai Kutatóintézet (CWI) is részt vesz. Az arab projekt jelenleg két győri doktorandusz kutatói tevékenységét támogatja, amely egyben a TÁMOP 4.2.2 projekt disszeminációjának részét képezi.

4. Nemzetközi optimalizálási konferencia decemberben

Idén december 16-17. között kerül sor egyetemünkön a Mathematics for Industrial Optimization (MindOpt) című nemzetközi szakmai konferenciára, amelynek előadói az ipari folyamatok terén felhasználható optimalizálási módszerek kutatási eredményeiről fognak beszámolni. A program keretében az optimalizációs szakterület két világhírű kutatója is előadást tart majd.