Nincs aktuális esemény.
„Szimuláció és optimalizáció” Hírlevél - 2010. november PDF Nyomtatás E-mail

TARTALOM:

1. Jövő nyáron kerül megrendezésre a MindOpt konferencia
2. A számítástudomány új felfedezése: a „klasszikus” videokártya (GPU) új szerepben
3. Erősödő nemzetközi partnerkapcsolat

1. Jövő nyáron kerül megrendezésre a MindOpt konferencia

Amint arról legutóbbi hírlevelünkben tájékoztatást adtunk, Mathematics for Industrial Optimization (MindOpt) címmel nemzetközi optimalizációs szakmai konferenciát szervezünk a Széchenyi István Egyetemen. Az eredetileg idén decemberre tervezett programot egy nagyszabású tudományos konferencia részeként fogjuk megtartani jövő nyáron, kihasználva a fokozott nemzetközi érdeklődés és a kapcsolódó tudományos témák programjai – például a sikeresen megtartott ParAcC konferencia folytatása – által biztosított szinergiákat.


2. A számítástudomány új felfedezése: a „klasszikus” videokártya (GPU) új szerepben

November utolsó napjaiban négy általános célú TESLA GPU-val bővült a SZE-Győr egyik IBM szuperszámítógépének konfigurációja. A fejlesztés arra a tudományos felismerésre épül, hogy a technológiai fejlődés, elsősorban az elektronikus játékpiac által diktált innováció révén már az általános célú, közepes árkategóriájú videókártyák is olyan számítási kapacitással rendelkeznek, amely rendkívül hatékonyan kihasználható akár az ipari méretű gyártásfejlesztés szimulációs és optimalizációs feladatainak megoldása során is. Az új terület számos kihívást foglal magában, hiszen egészen más „nyelven” kell programozni az ezeken az eszközökön futó számításokat, algoritmusokat, mint hagyományos hardverkörnyezet esetében.


3. Erősödő nemzetközi partnerkapcsolat

Korábban már hírül adtuk, hogy a szaúd-arábiai King Abdullah University of Science and Technology (KAUST) vezetésével kutatói együttműködést kötött több külföldi egyetem és kutatóintézet mellett a SZE-Győr is. A TÁMOP 4.2.2 projekt disszeminációjának részét képező közös munka kézzel fogható jeleként a közelmúltban hivatalos formában is tájékoztatta az arab egyetem a győri egyetem rektorát a kutatói támogatás megítéléséről. Ennek köszönhetően több magyar doktorandusz kutathat a KAUST patronálásával. Az együttműködés értékét jól jelzi, hogy a KAUST jelenleg a világ egyik legkeresettebb elitegyeteme – dékánok és rektorok állnak sorban a világ minden tájáról, hogy partneri szerződést köthessenek velük. Magyarországról ezt elsőként a Széchenyi István Egyetem Matematika és Számítástudomány Tanszékének sikerült elérnie.