Nincs aktuális esemény.
Összeállt a nemzetközi kutatócsoport PDF Nyomtatás E-mail

A Széchenyi István Egyetem (SZE-Győr) fejlesztési programjának egyik érdekes színfoltja a „Szimuláció és optimalizáció” projekt, amelynek keretében egészen új, minden eddiginél gyorsabb és pontosabb számításokat lehetővé tevő algoritmusokat dolgoznak ki a győri egyetemen, melyek később majd az ipari munkát támogatják. Pontosabban nem csak itt helyben, hiszen a világ számos neves kutatója is részt vesz a programban.

Dr. Horváth Zoltántól, a SZE-Győr Matematika és Számítástudomány Tanszékének vezetőjétől, a projekt kutatási programigazgatójától megtudtuk, a győri központú nemzetközi kutatói team összeállítása a közelmúltban megtörtént, jelenleg a szakmai műhelymunkára koncentrálnak a szakemberek. A szomszédos Ausztriától a tengerentúli egyetemek kutatóin keresztül az arab világig bezárólag megannyi világszerte elismert matematikus dolgozik együtt a közös eredményekért, közülük többen rendszeresen Győrbe is ellátogatnak.

Február végén például a szaúd-arábiai KAUST egyetem kutatói találkoznak a révfalui kampuszon, június végén pedig több száz főt várnak a világ minden tájáról egy nagyszabású tudományos konferenciára. A szakma élvonalába tartozó magyar származású Komzsik Lajos tavaly nyári látogatását követően idén áprilisban újra eljön Kaliforniából a Széchenyi István Egyetemre, hogy megossza tudását az itteni kutatókkal.

Az Európai Unió és a Magyar Állam által is támogatott projekt révén a SZE-Győr jelentős lépést tesz a nemzetközi tudomány vérkeringésbe való bekerülés felé, s azon túl, hogy a magyar szakemberek sokat profitálhatnak a külföldi tapasztalatokból, az itteni eredményeket is egyre szélesebb körben megismerik világszerte.

(Győri Közélet, 2011. 02. 19.)