Nincs aktuális esemény.
Oxfordból és Szaúd-Arábiából érkeznek kutatók a Széchenyire PDF Nyomtatás E-mail

2011. február 24-25. között a „Szimuláció és Optimalizáció” projekt keretében nemzetközi tudományos konferenciát szervez a SZE-Győr Matematika és Számítástudomány Tanszéke, amelynek előadói az Oxfordi Egyetemet, a szaúd-arábiai KAUST-ot (King Abdullah University of Science and Technology), a bécsi és a budapesti műszaki egyetemet, valamint a házigazda Széchenyi István Egyetemet képviselik.

A V.I.P. teremben tartandó rangos szakmai program (Workshop on Positivity of Numerical Methods for Differential Equations) a pozitivitás témakörét járja körül. Lényege, hogy bonyolult fizikai rendszerek matematikai modelljei, pl. gázkeverékek reakcióit leíró differenciálegyenletek visszatükrözik ugyan a modellezett jelenség fizikai tulajdonságait, így a példában a komponensek koncentrációi pozitívak, de az alkalmazott közelítő módszerek – habár más szempontból még jók is lennének – ezeket a fizikai előírásokat nem feltétlenül teljesítik, ami akár lehetetlenné is teszi a jelenség számítógépes szimulációját. Különösen akkor kritikus a helyzet, amikor pl. egy motorban lejátszódó égés modellezése során több száz komponens koncentrációjának időbeli fejlődését kell egyidejűleg szimulálni. Az ezzel kapcsolatos legfrissebb kutatási eredményekről fognak beszámolni a konferencián.

A mindkét napon 9 órakor kezdődő, angol munkanyelvű rendezvény nyitott, minden érdeklődőt szívesen várnak a szervezők. A részletes program és számos további hasznos információ elérhető a http://positivity.tamop422.sze.hu honlapon.

A konferencia a TÁMOP-4.2.2-08/1-2008-0021 azonosítójú, „Szimuláció és optimalizáció – Célzott numerikus matematikai alapkutatás komplex fizikai folyamatokra és termelési rendszerekre a Széchenyi István Egyetemen nemzetközi kutatói team kialakításával” című projekt keretében kerül megrendezésre.