Nincs aktuális esemény.
Kaliforniai kutató érkezik Győrbe PDF Nyomtatás E-mail

Április 6-án és 7-én a Széchenyi István Egyetem vendége lesz az Egyesült Államokban élő dr. Komzsik Lajos, aki a TÁMOP-4.2.2 pályázatból finanszírozott „Szimuláció és optimalizáció" kutatási program tanácsadójaként tart szakmai szemináriumot a győri székhelyű nemzetközi kutatói team tagjai részére.

A világhírű kutató már nem először jár a SZE-Győr kampuszán, legutóbb tavaly júniusban tartott itt nyilvános előadást a sokprocesszoros számítógépeken alkalmazott véges elemes módszerekről.

Az egyetem Matematika és Számítástudomány Tanszéke által irányított fejlesztési projekt célja olyan alapkutatások elvégezése, amelyek gyors szimulációk létrehozására irányulnak. Ezek alkalmazása nagymértékben lerövidíti a vállalatok fejlesztői által végzett szimulációs feladatok számítási idejét, egyben képesek a ma elérhető programokkal meg nem oldható feladatok ellátására. Ehhez egyrészt alkalmas matematikai eljárásokat kell kifejleszteni, másrészt meg kell teremteni a korszerű, gyors hardveren való futtatás lehetőségét.

Ezzel a projekttel azonban nem csupán új kutatási eredményeket szeretne elérni a győri egyetem, hanem a világszerte elismert kutatókkal való szoros együttműködés révén az intézmény be kíván kapcsolódni a nemzetközi tudományos vérkeringésbe. Ennek jegyében tartott konzultációt a közelmúltban Győrben több kutató Szaúd-Arábia vezető tudományegyeteméről, s Komzsik Lajos újbóli látogatása is azt erősíti, hogy egyre jobban odafigyelnek ránk a világban, egyre több nemzetközi partner erősíti a Széchenyi István Egyetem tudástőkéjét.

Forrás: Győri Nap