Nincs aktuális esemény.
Milliókat hozhat az optimális gyártási sorrend PDF Nyomtatás E-mail

Végéhez közeledik a Széchenyi István Egyetem „Szimuláció és optimalizáció” kutatási projektje, amelynek zárórendezvényeként június végén nagyszabású nemzetközi konferenciát szerveznek a győri kampuszon. Bár sok tekintetben kevésbé látványos az ilyen jellegű fejlesztés, mint egy építkezési beruházás vagy tudomány-népszerűsítő előadások megtartása, a professzionális koncepció szerint zajló kutatói tevékenység hatékonysága milliárdokban mérhető. Sorra születnek a később az ipar számára elengedhetetlenül fontos algoritmusok és egyéb számítástudományi megoldások, ezek közül mutatott be egy közelmúltban kidolgozott koncepciót dr. Horváth Zoltán, a SZE-Győr Matematika és Számítástudomány Tanszékének vezetője.

Egy nagyobb gyár gyártósorát alapul véve, ahol számos termék (járműgyár esetében pl. motorblokkok) megmunkálása zajlik több munkaállomáson, nem mindegy, hogy milyen sorrendben kerülnek fel a sorra a termékek. Egy komplexebb szerelési feladat feltarthatja a sort, lassíthatja a gyártást, ami komoly veszteséget okoz a vállalatnak. A projekt keretében működő nemzetközi kutatói team által kifejlesztett algoritmus olyan megoldást kínál, amellyel egy munkanap alatt adott esetben fél órát is nyerhetnek a cégek pusztán azzal, hogy optimális sorrendben teszik fel a sorra a termékeket. A viszonylag egyszerűnek tűnő feladat a valóságban rendkívül bonyolult, hiszen a variációk szinte végtelen volta miatt nem csupán emberileg átláthatatlan az előnyös sorrend meghatározása, hanem még számítógépes segítséggel is hosszú napokig tartana a számítási folyamat. A SZE-Győr eleve sokprocesszoros informatikai eszközökre, úgynevezett szuperszámítógépekre tervezte az optimalizációs eljárást – ilyen eszközből három is működik az egyetemen. A kutatást érintő főbb fejlesztések tesztjeit például egy 64 processzoros, 1 Terabyte közös memóriával rendelkező gépen futtatták le. Dr. Horváth Zoltán elmondta, bár igen jó eredményt sikerült elérni, a következő hónapokban továbbfejlesztik az algoritmust, amelynek köszönhetően még inkább hozzá tudnak járulni a gyártásfejlesztés előrehaladásához, végső soron a gazdaság növekedéséhez.

Az itt ismertetett optimalizációs megoldáshoz hasonló kutatási eredményekről személyesen is beszámolnak majd a szakemberek a bevezetőben említett nyári nemzetközi konferencián.

(Győri Közélet)