Nincs aktuális esemény.
„Szimuláció és optimalizáció” - 2011. május PDF Nyomtatás E-mail

A Széchenyi István Egyetem kutatói tevékenységét világszínvonalú informatikai berendezések segítik. A Matematika és Számítástudomány Tanszék a június végén tartandó „Szimuláció és Optimalizáció” nagyszabású nemzetközi konferencia felvezetéseként mindenki számára lehetőséget teremt a professzionális eszközök személyes kipróbálására.

A nagyvállalatok gyártásfejlesztését közvetve támogató, célzott alapkutatások során rendkívül bonyolult szimulációs és optimalizációs eljárások tesztelésére van szükség. Erre a feladatra a hétköznapi személyi számítógépek alkalmatlanok, mivel akár egyetlen algoritmus lefuttatása is több napot venne igénybe. A SZE-Győr három olyan szuperszámítógéppel rendelkezik, amelyeket kifejezetten a legösszetettebb számítástudományi kutatások elvárásaihoz igazodva terveztek.

A „Penge” (blade-server) fedele alatt 24 darab 4 magos, 3 GHz-es processzor dolgozik, számítási teljesítménye bő 1 teraflops, vagyis másodpercenként ezermilliárd lebegőpontos (tört számmal végzett) művelet elvégzésére képes, a háttértárolók kapacitása pedig 4,3 TeraByte (kb. 4400 GigaByte).

Az SMP-architektúrájú „Memo” onnan kapta a nevét, hogy mind a 64 processzormag ugyanazt a teljes memóriaterületet használja, amelynek mérete 1 Terabyte.

Bár a világ legerősebb számítógépe nem Győrben található, ám annak technológiai kialakítás tekintetében hű mása „Plexi” (az iDataPlex név egyszerűsített változata), aminek 240 processzormagja van. A hardver 20 darab olyan számítógépnek felel meg, amelyek alaplapján egyenként 2 darab 6 magos processzor található. A rendelkezésre álló memóriakapacitás itt is 1 TeraByte, ezt viszont megosztva használják a processzorok.

Aki szívesen megismerkedne a gépekkel, a 96/503-400/3150 telefonszámon jelentkezhet a Matematika és Számítástudomány Tanszék munkatársainál.