Nincs aktuális esemény.
Eredményes kutatási program PDF Nyomtatás E-mail

Sajtótájékoztatón értékelte a Széchenyi István Egyetem (SZE-Győr) augusztusban lezáruló matematikai alapkutatási projektjét dr. Horváth Zoltán kutatási programigazgató. A rendezvényre abban az újonnan felépített INNO-Share központban került sor, amelynek alagsorában a tudományos munkát támogató szuperszámítógépek üzemelnek.

A SZE-Győr Matematika és Számítástudomány Tanszékének vezetője elmondta, az elmúlt két év jelentős eredményeket hozott. Az egyik legfontosabb tény, hogy sikerült egy olyan nemzetközi kutatói hálózatot kiépíteni, amelynek tevékenysége révén Győr láthatóvá, észlelhetővé vált a világ tudományos térképén. Az Egyesült Államoktól Szaúd-Arábiáig a szakma legnevesebb kutatói közül egyre többen kapcsolódtak be a szimuláció és optimalizáció területén zajló, úttörőnek számító kutatói együttműködésbe.

A másik kézzel fogható fejlemény egy új, „ParMod” nevű szoftvermodul kifejlesztése – az erre épülő megoldásokat mérnökök százezrei használhatják majd a világ minden pontján.
Ugyancsak fontos eredmény, hogy több tehetséges fiatalt sikerült bevonni a kutatásokba, akik ezáltal idehaza kamatoztathatják tehetségüket.

A kutatások olyan új algoritmusok és módszerek kidolgozására irányultak, amelyekkel a bonyolult, épp ezért időigényes ipari szimulációs számításokat minél rövidebb idő alatt, költséghatékonyabban lehet lefuttatni. Bár a kutatások értékeinek feldolgozása még folyamatban van, már most látható, hogy amíg egy komplex számítási feladat korábban 6 órát vett igénybe, ugyanerre ma – a kutatói team munkájának köszönhetően – már 10 perc is elég.

Dr. Horváth Zoltán megjegyezte, hogy a kutatások eredményéből a hallgatók is profitálhatnak, hiszen az új ismereteket beépítik az oktatásba, így a jövő mérnökei még felkészültebben kerülhetnek ki a győri egyetem falai közül.

(Győr Plusz, 2011. 08. 19.)