Nincs aktuális esemény.
Nemzetközi kutatói hálózatot épít a győri egyetem PDF Nyomtatás E-mail

Valami készülőben van a Széchenyi István Egyetem környékén – legutóbb Orbán Viktor miniszterelnök tett határozott célzást az intézménynek egyre erősödő gazdasági és tudományos szerepét illetően. Nem alaptalanul, hiszen több jelentős eredmény mellett a „Szimuláció és optimalizáció” című, uniós támogatású matematikai alapkutatási projektnek köszönhetően Győr felkerült a világ tudományos térképére.

A kiemelkedő sikerhez dr. Horváth Zoltán kutatási programigazgató elmondása alapján több fontos részlet együttes megvalósulása vezetett. Egyrészt a kutatási témák az egyetem járműipari tudásközpontjában felhalmozódott konkrét ipari igényekre alapultak, amelyeket a korábban rendelkezésre álló eszközökkel nem lehetett kielégíteni. Másrészt a szakterület legnevesebb kutatói közül többeket sikerült megnyerni a nemzetközi kutatói teamben való részvételre, akik közül néhányan Magyarországról vándoroltak külföldre, így most az ő szaktudásuk is hozzájárul hazájuk felemelkedéséhez.

Ugyanezen kutatócsoportba olyan fiatal tehetségek is bekerültek, akik épp a külföldi karrier vagy multinacionális cégek állásajánlata helyett mondtak igent a győri meghívásra.

Fontos eredményt sikerült továbbá elérni a gyorsított számítások és az általános célú grafikus kártyák ipari szimulációs feladatokhoz való alkalmazása terén – a megalkotott szoftvermodulra épülő megoldásokat mérnökök száz ez rei használhatják majd a világ minden pontján.

A kutatásokhoz három szuperszámítógép áll helyben rendelkezésre, s a tesztek eredményeként látható, hogy amíg egy bonyolult számítási feladat korábban 6 órát vett igénybe, ugyan erre ma már 10 perc is elég.

A nyár közepén Győrben rendezett konferencián az USA, Kanada, Szaúd-Arábia és több neves európai egyetem negyven kutatója tartott előadást, értékes visszaigazolásaként a győri központú nemzetközi kutatói hálózat további sikeres működésének.

(Győr Plusz, 2011. 08. 12.)