Nincs aktuális esemény.
Penge, Memo, Plexi PDF Nyomtatás E-mail

A Széchenyi István Egyetem kutatói tevékenységét világszínvonalú informatikai berendezések segítik. A Matematika és Számítástudomány Tanszék a június végén tartandó „Szimuláció és Optimalizáció” nagyszabású nemzetközi konferencia felvezetéseként mindenki számára lehetőséget teremt a professzionális gépek személyes kipróbálására.

A nagyvállalatok gyártásfejlesztését közvetve támogató, célzott alapkutatások során rendkívül bonyolult szimulációs és optimalizációs eljárások tesztelésére van szükség. Erre a feladatra a hétköznapi személyi számítógépek alkalmatlanok, mivel akár egyetlen algoritmus lefuttatása is több napot venne igénybe. A SZE-Győr három olyan szuperszámítógéppel rendelkezik, amelyeket kifejezetten a legösszetettebb számítástudományi kutatások elvárásaihoz igazodva terveztek – mindegyik eszköz saját fantázianevet kapott az egyetem munkatársaitól.
A „Penge” fedele alatt 24 darab 4 magos, 3 GHz-es processzor dolgozik, az informatikai fenevad számítási teljesítménye bő 1 teraflops, vagyis másodpercenként ezermilliárd lebegőpontos (tört számmal végzett) művelet elvégzésére képes, a háttértárolók kapacitása pedig 4,3 TeraByte (kb. 4400 GigaByte). A névválasztásban segített az eszköz típusának angol neve, ez ugyanis egy blade-server.

Jóval pengébb gép az úgynevezett SMP-architektúrájú „Memo”, amely onnan kapta a nevét, hogy mind a 64 processzormag ugyanazt a teljes memóriaterületet használja, amelynek mérete 1 Terabyte.

Bár a világ legerősebb számítógépe nem Győrben található, ám annak technológiai kialakítás tekintetében hű mása „Plexi” (ez az iDataPlex névből ered), amelynek 240 szíve, avagy processzormagja van. Ez a számolóbajnok hardver 20 darab olyan számítógépnek felel meg, amelyek alaplapján egyenként 2 darab 6 magos processzor található. A rendelkezésre álló memóriakapacitás itt is 1 TeraByte, ezt viszont megosztva használják a processzorok.
Dr. Horváth Zoltán tanszékvezető kifejtette: van olyan algoritmus, ami az egyik gépen fut gyorsabban, van, ami a másikon. Abban viszont a szakember szerint a „Plexi” mindenképpen egyedülálló, hogy Magyarországon ez az egyetlen szuperszámítógép, amelybe kísérleti jelleggel GPU-kat, vagyis hagyományos grafikus kártyákat építettek be. Az egyetemen működő nemzetközi kutatói team egyik jelentős tevékenysége ezen videókártyák ipari kutatások terén való alkalmazásának tesztelése.

Aki a kedvet kapott a gépekkel való közvetlen megismerkedéshez, a 96/503-400/3150 telefonszámon jelentkezhet a Matematika és Számítástudomány Tanszék munkatársainál.

(Kisalföldi Gazdaság, 2011/5)