Nincs aktuális esemény.
Szimuláció és Optimalizáció nemzetközi tudományos konferencia PDF Nyomtatás E-mail

Végéhez közeledik a Széchenyi István Egyetem (SZE-Győr) átfogó fejlesztési programjának részeként részben uniós és állami forrásból megvalósuló „Szimuláció és optimalizáció” célzott matematikai alapkutatási projekt. A kétéves támogatási időszak utolsó szakaszában, 2011. június 29. és július 1. között kiemelkedő jelentőségű nemzetközi tudományos konferenciát tartanak a győri kampuszon, amelyen Moszkvától New York-ig, Berlintől Isztanbulig számos egyetem és kutatóintézet világhírű kutatója részt vesz.

Az angol munkanyelvű rendezvény – amelyet Stoyan Gisbert professzornak, az alkalmazott matematikai kutatások ma is élő atyjának dedikáltak a szervezők – elsődleges célja a projekt keretében létrehozott nemzetközi kutatói team eredményeinek bemutatása. A győri egyetem munkatársai és tucatnyi külföldi neves kutató által alkotott szakembergárda olyan alapkutatásokat végez a szimuláció és optimalizáció járműipari innovációt célzó területein, amelyek a jelenleg rendelkezésre álló módszerekkel és eszközökkel nem megoldható problémákra adnak nemzetközi szintű válaszokat. Ezt a tevékenységet támogatja az a két nagy teljesítményű szuperszámítógép is, amelyek június közepén kerültek végleges helyükre a SZE-Győr INNO-Share épületének alagsorában. A kutatási eredmények publikálásra kerülnek, az egyetemi képzési anyagba is bekerülnek.

A konferencia részeként három tudományos workshopon vehetnek részt a kutatók. Szó lesz a differenciálegyenletek numerikus módszerekkel történő megoldási lehetőségeiről és az ipari optimalizálás matematikai módszereiről, valamint a korábbi nagyfokú érdeklődés alapján újra kiemelt figyelmet kap a párhuzamos és gyorsított számítások területe. A szakmai munkát kulturális programok színesítik, s a három nap alatt értékes lehetőség kínálkozik a SZE-Győr nemzetközi kapcsolatrendszerének kiszélesítésére, a világ tudományos vérkeringésébe való aktívabb bekapcsolódásra.

A június 29-én tartott sajtótájékoztatón a Kaliforniában élő dr. Terlaky Tamás kutatásvezető, dr. Horváth Zoltán kutatási programigazgató, a SZE-Győr Matematika és Számítástudomány Tanszékének vezetője, valamint Szilasi Péter Tamás, a győri egyetem stratégiai és fejlesztési igazgatója számolt be arról, hogy a projekt kutatási eredményei miként hasznosulnak a gazdaságban, illetve milyen formában folytatódik a nemzetközi kutatói team tevékenysége a jövőben.

A „Szimuláció és optimalizáció – Célzott numerikus matematikai alapkutatás komplex fizikai folyamatokra és termelési rendszerekre a Széchenyi István Egyetemen nemzetközi kutatói team kialakításával” című, TÁMOP-4.2.2-08/1-2008-0021 azonosítójú projekt eredményeinek részletes ismertetésére és a kutatási tevékenységet összefoglaló kiadvány bemutatására augusztus végén, sajtótájékoztató keretében kerül sor.