Nincs aktuális esemény.
"Szimuláció és optimalizáció" - 2011. augusztus PDF Nyomtatás E-mail

Végéhez közeledik a Széchenyi István Egyetemen a szimuláció és optimalizáció témakörében zajló, uniós támogatású matematikai kutatási projekt, amelynek eredményeként Győr felkerült a világ tudományos térképére.

A kiemelkedő sikerhez több fontos részlet együttes megvalósulása vezetett. Egyrészt a kutatási témák az egyetem járműipari tudásközpontjában felhalmozódott konkrét ipari igényekre alapultak, amelyeket a korábban rendelkezésre álló eszközökkel nem lehetett kielégíteni. Másrészt a szakterület legnevesebb kutatóit sikerült megnyerni a nemzetközi kutató teamben való részvételre, akik közül többen Magyarországról vándoroltak külföldre, így most az ő szaktudásuk is hozzájárul hazájuk felemelkedéséhez.

Ugyanezen kutatócsoportba olyan fiatal tehetségek is bekerültek, akik épp a külföldi karrier vagy multinacionális cégek állásajánlata helyett mondtak igent a győri meghívásra. Fontos eredményt sikerült továbbá elérni a gyorsított számítások és az általános célú grafikus kártyák ipari szimulációs feladatokhoz való alkalmazása terén – a megalkotott szoftvert mérnökök százezrei fogják használni a világ minden pontján.

A kutatásokhoz három szuperszámítógép áll helyben rendelkezésre, s a tesztek eredményeként látható, hogy amíg egy bonyolult számítási feladat korábban 6 órát vett igénybe, ugyanerre ma már 10 perc is elég.