Nincs aktuális esemény.
Parmod szimulációs környezet kialakítása és fejlesztése PDF Nyomtatás E-mail

A kutatócsoport a legtöbb munkát a Parmod szimulációs környezet és a benne megvalósított szimulációk fejlesztésére fordította. A Parmod („Párhuzamos Modellező”) egy C++ programnyelven írt szoftver-keretrendszer áramlási folyamatok numerikus szimulációjára. Fő jellemzője, hogy 2D és 3D nem-strukturált poliéder hálót használó, sok processzoron, ill. GP U-n futó, átlátható és egyszerűen használható, kellően sokrétű eszközrendszert ad sokprocesszoros kódok fejlesztéséhez. A Parmod inputja megegyezik az ipari munkavégzés egyik standardjának számítót Nastran-háló formátumával; emiatt a Parmod közvetlenül alkalmazható ipari előfeldolgozás után.

A Parmod számára a „Párhuzamos számítások” és a „Hardvergyorsítók” innovatív kutatói teamek részletesen kidolgozott szimulációkat fejlesztettek. A legfontosabb eredmény a többkomponensű, nem-ideális állapotegyenletű gázok áramlását leíró Euler- és Navier-Stokes-egyenletek numerikus megoldása első- és másodrendű véges térfogat módszerekkel, explicit és implicit időlépésekkel. Említésre érdemes az Euler-egyenletek alapján működő GPU-klaszteres szimuláció, valamint a – konfigurálástól függően – GP U-n futó Riemann-megoldók használatának lehetősége. Elkészült az Euler- és Navier-Stokes-egyenletek nagy pontosságú megoldására kifejlesztett spektrális differenciák (SD) módszerének az Euler-egyenletekre háromszög (2D), illetve tetraéder (3D) hálókon dolgozó algoritmusának sokprocesszoros implementációja is. A többkomponensű, összenyomható közegek áramlását leíró Navier-Stokes-egyenletek megoldására mozgó peremű áramlási tartományok mellett is kifejlesztetésre került egy szimuláció; ez a későbbiek folyamán megcélzott motorszimuláció miatt fontos eredmény.

A szimulációk teszteredményei közül egy 800.000 cellás Diesel-motoros, valamint egy 3,5 millió cellás szélcsatornás modell számításai szemléltethetőek érzékletesen. Összegzésképpen elmondhatjuk, hogy ezek mindegyike sokprocesszoros rendszereken jól skálázódóan fut, azaz képesek a leghatékonyabban, vagy csaknem a leghatékonyabban kihasználni a hardver adta lehetőségeket, egészen a 240 magos szuperszámítógép határáig.